fbpx

Projektering och installation av Hörslingor och hörsystem

Vi projekterar, felsöker och installerar hörslingor. En allt större andel människor har idag en hörselnedsättning. Vi har alla tekniker för ökad taltydlighet till personer med eller utan hörapparat. Kontakta oss om du behöver hjälp med en hörslinga i Gävle eller dess närhet.

Vi certifierar er hörslinga enligt IEC60118-4

Vi installerar, felsöker och certifierar er hörslinga som gör lokaler godkända enligt EU-standard (IEC60118-4) och svensk lag. Oavsett storlek och svårighet på slingan kan vi hitta en lösning som gör att personer med hörselnedsättning får en god lyssningsmiljö. Om ni står inför ett nybygge är vi er behjälpliga med projektering och systemdesign samt utbildning och teknisk support.

Integration med AV-system i lokalen

Förutom mer än 20 lång erfarenhet av installation och montering är vi utbildade ljudtekniker. När alla delar är sammankopplade börjar det viktigaste arbetet, som ofta glöms bort. Mikrofoner och högtalare kalibreras och ges rätt ljudbild. Utan kalibrering kan ljudet låta burkigt, elakt och ibland skapas rundgång genom högtalarna. Allt detta justerar vi bort och ni får ett ljudbild som låter öppet och klart vilket är viktigt för ljudet i en hörslinga.

Beräkning av hörslinga
Arkitektritning med inritad hörslinga.

Garanterat godkänd slinga enligt EU-standarder

Det finns flera standarder, lagar och riktlinjer som en hörslinga måste följa för att vara godkänd. Syftet är att säkerställa att slingan har rätt täckning i lokalen och att framför allt tal hörs tydligt i hela frekvensregistret. Standarden för hörslingor heter IEC60118-4 och för slingförstärkare IEC 62489-1. När dessa standarder uppfylls kan du som beställare vara trygg att hörslingan uppfyller diskrimineringslagen och Boverkets Byggregler (BBR).

När du beställer en hörslinga från Gävle Ljud kan du vara helt trygg med att dessa normer kommer uppfyllas. Du får alltid ett besiktningsprotokoll som ett kvitto på godkänd anläggning. Om någon del av lokalen är ”omöjlig” skapar vi en anvisningskarta. Det sker om någon extern störkälla inte går att avvärja.

Skylt för hörslinga och hörslingor
Den här skylten visar att en hörslinga finns installerad i lokalen.

Hörslinga i kyrkor, klassrum, äldreboenden och konferensrum

Vi har jobbat med hörslingor i alla lokaler ni kan tänka er. Kyrkor, seniorboenden, klassrum, hörsalar och till och med på tåg.  Varje installation är helt unik då många yttre parametrar påverkar installationen.

Vi projekterar, felsöker och installerar också hörslingor. En allt större andel människor har idag en hörselnedsättning. Vi har alla tekniker för ökad taltydlighet till personer med eller utan hörapparat.

IR-system och WiFi-streaming

Utöver en traditionell hörslinga erbjuder vi installation av optiska lyssningssystem, bluetooth-system och streaming via WiFi och andra hörhjälpmedel.

Vi har installerat hörslingor åt:

Elite Grand Hotel

Elite Grand Hotel i Gävle behövde tillfälligt utrusta ett konferensrum med en hörslinga. Vi levererade en portabel slinga som vi kopplade in och mätte upp. Efter konferensen monterade vi ner. Enkelt och smidigt!

Läs mer »

Björksätra kyrka

Björksätra kyrka i Sandviken har problem med hörslingan. Vi mätte upp den och gjorde några justeringar på förstärkaren och efter det har tydligheten bivit avsevärt bättre.

Läs mer »

Kulturcentrum Sandviken

Kulturcentrum i Sandviken har fått en ny hörslinga. Vi valde teknik från Ampetronic. Utskjutbara gradänger gjorde att vi fick specialanpassa all kabeldragning. Efter uppmätning fick vi ett väldigt bra resultat. Skillnaden mot den tidigare perimeterslingan är stor.

Läs mer »

X-trafik

X-trafiks tåg har problem med hörslingorna. Vi har startat en utredning och driver ett projekt för att åtgärrda och uppdatera tekniken ombord.

Läs mer »

Årsunda kyrka

Ett kraftigt åsk- och blixtväder slog ut hela ljudanläggningen i Årsunda kyrka. Vi installerade nya förstärkare för högtalarna och hörslingan. Valet föll på en Ampetronic C7 till slingan och en Powersoft Mezzo för högtalarna. En rejäl kvalitetshöjning sen tidigare.

Läs mer »

Träffpunkt Hamrånge

Samlingssalen i det även kallas ”Vita villan” i Bergby saknade ljudanläggning och hörslinga. Tillsammans med Bravida installerade vi en komplett anläggning där fokus var användarvänlighet. Tack vara en anpassad touchskärm med endast volym upp och ner kan alla använda ljudsystemet.

Läs mer »